ezy bloggar högt och lågt om den senaste tekniken, onlineförsäljning, resebranchen, senaste trenderna inom internetvärlden. Och en hel del annat.

Med Web 3.0 blir Internet mänskligare och smartare

oktober 25, 2011

Efter det kommersiella Internet kom det interaktiva Internet och nu går Internet mot sin tredje nivå: den semantiska webben, eller Web 3.0. Förenklat innebär det att Internet ska kunna förstå, tolka mänskligt språk och sammanfoga information från många olika webbsidor.

När vi idag gör en sökning kan vi ange en rad sökord, med ett intelligent urval får vi fram ett antal träffar. Men vanligen är antalet träffar ohanterligt stort. I nya Web 3.0 kommer vi istället att kunna uttrycka oss mer som i ett samtal: ”vi är en familj på två vuxna och två små barn som söker en charterresa till någon varm badort i november. Gärna nära golfbana, inte så dyrt och max fem timmars flyg från Göteborg. Vad kan ni rekommendera?” Svaret från sökmotorn kommer då att väga samman informationen både från många olika webbsidor men även från sociala medier. Såväl i text, foto och video.

Visionen om Web 3.0 förs fram av Tim Berners-Lee som också skapade den ursprungliga World Wide Web. Även om den bakomliggande tekniken är komplicerad så är tanken att göra webben enklare att hantera. En del av teknikerna finns redan men ännu återstår mycket för att göra visionen verklig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar