ezy bloggar högt och lågt om den senaste tekniken, onlineförsäljning, resebranchen, senaste trenderna inom internetvärlden. Och en hel del annat.

E-handeln fortsätter öka

februari 25, 2011

Enligt en ny rapport från analysföretaget "Frost & Sullivan" förutspås E-handeln i västeuropa öka med 13% år 2011. I ren omsättning motsvarar den närmare 92 miljoner euro. De kommande åren beräknas ökningen däremot minska till runt 8% per år fram till år 2015.

Nedanstående diagram visar den beräknade ökningen mellan 2008 och 2015:


I samband med ökad E-handel kommer även marknadsföring och reklam på nätet att öka. 2010 ökade reklam på internet med ca 15% och stod för omkring 19% av den totala marknadsföringen inklusive TV, tidningar m.m. Mest av allt ökade mobil marknadsföring, som gick upp med ca 23% 2010 jämfört med året innan.

Vi kan alltså räkna med att kunskapen om marknadsföring på nätet kommer bli allt viktigare för att nå ut till konsumenterna på rätt sätt, där bannerannonsering och sponsrade länkar (AdWords, Facebook m.m.) är två viktiga faktorer. På den mobila fronten förväntas också flera nya möjligheter där innovationen lär vara stor.

Facebook introducerar annonser för händelser

februari 24, 2011

Den som annonserar på Facebook vet att man sedan tidigare kunnat välja att ange olika mål för sin annons. Dels har man kunnat välja att direktlänka annonsen till en extern webbsida alternativt till företagets Facebook-sida för att få fler "fans" (gilla).

Ovanstående typer av annonsering är traditionella i sitt utförande där man använder Facebook som ett skyltfönster för sin annonser utan någon interaktion med betraktarens vänner.

För att öka den sociala närvaron och det faktum att en person är mera trolig att utföra en handling som deras vänner gjort inför nu Facebook möjligheten att annonsera och lyfta fram dina vänners händelser.

Sedan tidigare visas dina vänners "Gilla" och postinlägg i deras nyhetsflöde och på sin startsida. Exempel:

En sådan händelse försvinner dock väldigt snabbt och hamnar dessutom sällan under "Toppnyheter" i nyhetsflödet.

Genom att skapa en annons för en "Sponsrad händelse" kan nu företaget bakom den gillade sidan (i ovanstående fall "Skolresor Stockholm") lyfta fram sin sida och vilka av dina vänner som gillar företaget i en annons. Annonsen hamnar som vanligt i högerspalten där det även framgår vilken eller vilka av dina vänner som gillar:


Självklart tar Facebook fortsatt hänsyn till de sekretessinställningar du gjort så att dina händelser endast visas för de med rätt behörighet (normalt sätt dina vänner).

Som annonsör kan du inte själv styra exakt vilka händelser som lyfts fram, utan det kan vara något av följande:
  • Sidinlägg - någon har skrivit på företagets sida
  • Sidkopplingar - någon kopplar ihop sig med företags sida
  • Applikationshändelser - någon använder företagets applikation
  • Incheckning - någon checkar in (genom Facebook platser) på företagets Facebook-plats
Kostnaden för sponsrade händelser beräknas på samma sätt som sponsrade annonser, dvs genom budgivning och kostnad per klick eller action.

Regler för tävlingar på Facebook

februari 18, 2011

I takt med att fler och fler företag etablerar egna sidor på Facebook blir en en naturlig följd att dessa företag vill attrahera så många "fans" som möjligt till sin Facebook-sida. Fler fans innebär fler potentiella kunder, samt att du på ett enkelt sätt bygger varumärke där kampanjer och information sprids vänner emellan utan din inblandning. Via Facebooks funktioner för att skicka meddelande får du dessutom ut ditt budskap i en kanal jämförbar med nyhetsbrev.

Att som nystartad på Facebook attrahera nya fans kan däremot vara svårt och det finns en hel del regler man måste känna till.

Ett vanligt sätt för att få fler fans är att ha en tävling på - eller i samband - med sin Facebook-sida. Många startar en tävling där man uppmanar personer att bli fans samt att de ska posta en kommentar om företaget eller tävlingen på sin egen sida.

Vad många inte känner till är att många tävlingar är förbjudna av Facebook, vilket kan resultera i att företagssidan blir avstängd. Det gäller därför att noggrant läsa och följa de regler som Facebook satt upp.

Följande punkter sammanfattar några av de viktiga delarna:
  • Tävlingar får endast hållas i en sk "Canvas-sida" alternativt i en applikationsflik på en företagssida. Det är alltså inte tillåtet att bedriva en tävling i ett "event" (händelse).

  • Tävlingar får inte innefatta krav på att personen postar en kommentar, laddar upp ett foto eller gillar något annat än just företagets egen Facebook-sida. Det är alltså förbjudet att uppmana en person att ladda upp ett foto eller skriva en motivering i företagets "wall".

  • Facebooks namn eller logotyp får inte nämnas i tävlingen, förutom uttryckligen när man förklarar och länkar till företagets Facebook-sida.

    Exempel på en tillåten text är:
    "You can enter the promotion through the [application name] application on the Facebook Platform. You can also find the application on the [tab name] tab on the [Page name] Page on Facebook."

    I tävlingsreglerna måste det tydligt framgå att Facebook inte sponsrar, administrerar eller är associerad med tävlingen. Följande text måste även inkluderas som en del av reglerna:
    "This promotion is in no way sponsored, endorsed or administered by, or associated with, Facebook. You are providing your information to [disclose recipient(s) of information] and not to Facebook. The information you provide will only be used for [disclose any way that you plan to use the user's information]."

  • Tävlingar får endast vara öppna för personer fyllda 18 år.

  • Tävlingar där vinnaren utses genom lotteri får ej genomföras i Sverige, Belgien, Norge eller Indien.

  • Tävlingar får ej bedrivas där vinsten innefattar alkohol, tobak, mjölkprodukter, vapen eller droger.

  • Tävlingar får ej bedrivas där tävlande måste göra ett köp eller medverka i en prestation som "pågår under längre tid".

  • Vinnaren av tävlingen får inte kontaktas genom Facebook, utan i samband med tävlingen måste den medverkandes kontaktuppgifter samlas in och sparas utanför Facebook.
De kompletta reglerna finns att läsa på: http://www.facebook.com/promotions_guidelines.php. Då reglerna uppdateras med jämna mellanrum är det dessutom bra att regelbundet se över om något ändras.