ezy bloggar högt och lågt om den senaste tekniken, onlineförsäljning, resebranchen, senaste trenderna inom internetvärlden. Och en hel del annat.

Att bjuda på sitt eget varumärke eller företagsnamn i Google Adwords

juni 07, 2011

För den som driver kampanjer med köpta sökord i Google Adwords är det ofta inte en självklarhet att man borde bjuda på sitt eget varumärke eller domännamn. Ofta rankar man etta på detta sökord ändå och det kan därför kännas onödigt att lägga pengar på ett klick som man tänkbart hade fått ändå.

Det stämmer självklart till viss del, men det finns ändå en del saker att tänka på. Nedan följer några punkter.

1. Kampanjer och erbjudanden
I den generella beskrivningen för sajten som hamnar i den organiska listan (meta-description) vill man oftast lägga en generell beskrivning ofta med SEO i tanken. I en annons kan du å andra sidan lyfta fram pågående kampanjer eller erbjudanden. Bilden nedan visar en sökning på sportbutiken "Sportamore" som använder egna annonser via Adwords. I annonstexten lyfter man fram viktiga säljargument såsom fri frakt och fri retur, något som man inte vill vara del av den generella sajtbeskrivningen.2. Fånga upp kunden till den egna webbplatsen
Om du inte köper sökordet själv så lär någon annan göra det, särskilt om du är en leverantör eller producent. I nedanstående exempel har vi sökt på "Nike". Här har Nike själva det högsta budet och tar därmed topplaceringen. Till höger ser vi däremot återförsäljare som köpt samma sökord. Om en kund väljer att besöka en återförsäljare och köpa sina Nike-produkter där så innebär det lägre provision mot att kunden handlar direkt av Nike. Kostnaden för annonsen blir därmed lätt befogad.


3. Gör det svårt för dina konkurrenter
Det är fritt fram för dina konkurrenter att köpa ditt varumärke eller URL som sökord. Den som däremot valt att söka efter just ditt namn lär hellre klicka på din länk (baserat på din webbadress) än på någon annans. Genom att inte köpa sitt eget sökord gör man det alltså enkelt för konkurrenterna att hamna på en topplacering. I exemplet nedan har vi sökt på resesajten "Reseguiden". I högersidan ser vi då en annons från en konkurrent som i annat fall hade hamnat i toppen.


4. Professionalism
För den som inte är insatt i Google Adwords signalerar en annons att man är ett etablerat och lite större företag. Man visar även att man lagt tid och pengar för att för att välkomna och få besökaren till sin sajt.


Så, summan av ovanstående argument är helt enkelt att du i de flesta fall har en anledning till att köpa ditt "eget" sökord, oavsett vilken situation du befinner dig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar