ezy bloggar högt och lågt om den senaste tekniken, onlineförsäljning, resebranchen, senaste trenderna inom internetvärlden. Och en hel del annat.

Google +1, en gillaknapp integrerad i Googles sökresultat

juni 03, 2011

Google lanserade den 1 juni 2011 sitt sociala plugin +1 ("Google plus one") som fungerar på ett liknande sätt som Facebooks "Gilla"-knapp.

Det är alltså en markering som besökaren gör på en webbsida för att visa sitt gillande. För att kunna gilla en sida behöver man ett Google-konto där man fyllt i uppgifterna för en profil (Google Profile). Själva markeringen görs genom att man klickar på knappen för "+1":


Själva knappen kommer i ett antal olika storlekar och utförande där man som sajtägare kan välja om antalet gillamarkeringar ska visas bredvid knappen.

Via sin profilsida på Google kan man sedan se vilka sajter man valt att gilla samt öppna upp denna sidan publikt för att öppet visa upp vilka sidor man gillar.

+1 har även blivit integrerat i Google sök där +1-markeringar från dina kontakter (från Gmail/Google Contacts eller personer du följer i Google Reader) visas tillsammans med sökresultatet eller annonser från Google Adwords. Detta är i nuläget endast implementerat på den engelska versionen av google.com - men vi lär kunna vänta oss samma funktion på övriga marknader inom en snar framtid.

Tanken med att integrera markeringen i Googles sökning är självklart att öka konverteringen för de sajter som dina vänner gillar. Om personer du känner och litar på har gillat en viss produkt eller artikel är sannolikheten självklart större att du klickar på just det valet i resultatet.

Redan samma dag som +1-knappen lanserades implementerade ezy den på en av sina e-handelskunder. Den visas i nuläget på samtliga produktsidor hos Sobling (som säljer smycken på nätet). Se exempel här.

I grund och botten är +1 än konkurrent till Facebooks gillaknapp, men fördelen kommer som sagt med integrationen i sökresultatet medan nackdelen är att det inte på långa vägar är lika många som har ett etablerat Google-konto med full kontroll över sina Google-kontakter. Oavsett så ska det bli spännande att följa +1-knappen och vilket genomslag den får!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar